Πολιτισμός

Ο ελληνικός πολιτισμός, ήθη, έθιμα κ.α

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 21:11

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η Ελληνική Αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται με τη λατρεία του θεού του κρασιού και των εορτασμών του Διόνυσου. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές.

Αυτή η παράδοση  τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μια φορά το χρόνο τα καρναβάλια γίνονται σε πόλεις και χωριά.

Η Αποκριά διαρκεί τρεις εβδομάδες, ξεκινάει 60 μέρες πριν το Πάσχα και ονομάζεται Τριώδιο. 

                              Βάσω Ζήση - Χρήστος Παπαγεωργίου ΣΤ΄τάξη 12/2/15

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 11:51

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ( Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ)

 

Η Τσικνοπέμπτη, δηλαδή η  πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου , ονομάστηκε έτσι από τη λέξη " τσίκνα" (μυρωδιά του ψημένου κρέατος).Στο βάθος των αιώνων όμως χάνεται ο εορτασμός της Τσικνοπνέμπτης. Το έθιμο προέρχεται από τις Βακχικές εορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Το φαγοπότι και το γλέντι γινόταν για να γίνει πιο  εύφορη η Γη.Κατά το έθιμο οι οικογένειες μαζευόταν σε σπίτια , για να φάνε , να πιουν και να διασκεδάσουν.

Είναι μέρα χαράς , ευθυμίας και είναι γενικά μια περίοδος που προετοιμάζει τους Ελληνοορθόδοξους για τη Σαρακοστή ( τη νηστεία των 40 ημερών), που μας οδηγεί στο Πάσχα.

Παρόμοια γιορτή υπάρχει στη Γερμανία που λέγεται "Λιπαρή Πέμπτη" και στη Γαλλία που ονομάζεται  "Λιπαρή Τρίτη".

                                      Χρήστος Παπαγεωργίου 11/2/15 ΣΤ΄τάξη

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 17:28

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

Το έθιμο ξεκινάει με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν μήνα με αποκορύφωμα το τελευταίο τεραήμερο της Αποκριάς.

 Οι ομάδες των παραδοσιακά μεταμφιεσμένων αποτελούνται από τον πρωταγωνιστή , το Γέρο, την  Κορέλα και τον Φράγκο. Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια παραδοσιακά υποδήματα κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί.Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό

<<παρών >>, λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντιούνται στα σοκάκια της χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής.

Η Κορέλα είναι κατά την παράδοση άντρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει δίπλα από το Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά τσακίσματα ,τον κορελίτικο.

Τη συντροφιά την συμπληρώνει ο Φράγκος που φορά ευρωπαϊκά ρούχα με ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανάρούχα, αλλά φράγκικα.

 

                                                ΜΑΡΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ  ΤΑΞΗ Δ!2 12/2/2015

Dhmotiko Logo Footer

Το Δημοτικό Σχολείο Καμένων Βούρλων βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 7. Η σχολική μονάδα αποτελείται από δύο κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους σε σχήμα "Π". Το πρώτο κτίριο χτίστηκε το 1974 και το δεύτερο το 1993
Περισσότερα

© 2022 Δημοτικό Σχολείο Καμένων Βούρλων